maanantai 8. elokuuta 2016

Spelttinuudeleita ja peltokuvioita


Kasvukausi on edennyt hyvin, vettä ja lämpöä on ollut riittämiin. Näin viljelijän näkökulmasta on pistänyt silmään miten olosuhteet ovat vaihtuneet äärioloista toiseen. Pariin otteeseen oli kahden viikon ajan melkein 30 asteen helteitä, sitten kaksi viikkoa putkeen viileää ja vesisadetta. 

Ilmeisesti nämä hieman hassut kasvukaudet johtuvat vielä vallitsevasta El Nino-sääilmiöstä. Eikä näistä onneksi mitään katastrofeja toistaiseksi ole vielä syntynyt. Sato-odotukset ovat kohtalaiset, nyt vallitsevat sääolosuhteet vaikuttavat viljan laatuun.
Symbioosissa eläinkunnan kanssa

Heti kevään tullen huomasi, kuinka vahvasti elämme yhteiselossa meidän pihan ”villi”eläinten kanssa. Toukokuun kevätkylvöjen aikaan ei tarvittu ollenkaan herätyskelloa, sillä sen virkaa hoiti pihallamme asusteleva fasaanikukko. 

Aina aamuisin kuuden maissa, herra kukko päätti kiekaista useaan otteeseen fasaanimaiseen tapaansa. Toki se niin komea kiekaisu olikin, ettei siihen talon väki olisi voinut olla heräämättä. Kaikkihan sen nyt arvaa, että mitä kukolla mielessä kevät aikaan oli, ja niin se meno kesään mennessä rauhoittuikin.


Kukkoileva fasaani hiekkalaatikolla





Kesäkuussa alkaa yleensä apilanurmien murskaus pellolla, ja jostain tuli älynväläys tehdä jokinlainen teksti tai kuvio sinne pellolle. Tästä kerroin emännykselle ja jotenkin kummasti tältä kauniimmalta osapuolelta tulee yleensä myös ne kauniimmat ideat. 

Itse ajattelin jotain hyvin yksinkertaista peltokuviota esim. oltaisiin kirjoitettu pellolle teksti ”HEI”, mutta onneksi emmännykseltä tuli paljon parempi (ja haastavampi) idea, että tekisimme pellolle sydämen kuvion.

Aluksi ei ollut aavistustakaan miten tämän saisi parhaiten toteutettua. Mielessä kävi kaikki gps tekniikasta lähtien ja samalla tutkin, miten esim. Britanniassa ufojen tekeleiksi väitetyt painallukset kasvustoon oli toteutettu.

Parhaaksi tekniikaksi osoittautui piirtää sydämen kuva millimetripaperille 1:100 suhteeseen ja mitata se livenä pellolle. Puolisen päivää mittailussa sekä mittakeppien asettelussa meni, jonka jälkeen tilanhoitaja murskasi apilat murskaimella ympäriltä ja voilá!

Tuli siitä ihan hieno vaikka itse sanonkin :D



Tältä kuvio näytti paperilla...

...keppi mittailua pellolla...

...ja tältä sydän näytti valmiina




Täysjyvänuudelia ala spelt


Kesän aikana on jatkunut oma empiirinen tutkimus mihin kaikkeen speltti taipuu. Samalla tulee tutkittua mihin kaikkeen ihminen, joka ei oikeastaan ole paljoa ruokaa laittanut, näin kylmiltään pystyy. 
Halusin selvittää kuinka hankalaa on omatekoisen nuudelin/pastan valmistaminen. Kipinä tähän syntyi Jyrki Sukulan kautta, kun hän aikoinaan vieraili Birkkalan tilalla ja valmisti speltistä pastaa. Varsinaisesti se kipinä syttyi oikein kunnolla tuleen, kun näin kaupassa pastakoneen niin pakkohan sitä oli testata.

Sukulan ohjelmaa Birkkalan tilan vierailusta en harmikseni enää netistä löytänyt, mutta onneksi youtube on pullollaan nuudelin vääntö ohjeita:

--Pölinästä tekoihin ja kyllähän spelttijauhot nuudeliksi vääntyi oikein nätisti. Alta olevasta linkistä löytyy hyvä youtubevideo-ohje nuudelin valmistukseen: https://www.youtube.com/watch?v=VfkfL_zNtgI

Testasimme Birkkalan jauhoilla samalla reseptilla kuin videossa, mutta puolitettuna;

500g Birkkalan puolikarkeita spelttijauhoja, täysjyvä
5 kanamunaa (tai 2dl vettä)

Kuvissa hyvin tiivistetysti ohje, eli kannattaa katsoa youtube video vielä läpi, jos haluaa itse kokeilla kotona


Spelttijauhot ja kanamunat kulhoon...

...taikinan vaivaus ja nostatus. Tämän jälkeen taikinan voi paloitella litteiksi paloiksi....



...palat ajetaan mankelin läpi ohuiksi viipaleiksi...

...kuivatus... 

 ...uudelleen koneen läpi halutuksi muodoksi

... ja lopuksi nuudelit/pastat voi käyttää tuoreena tai kuivattaa hyvin pidempää säilytystä varten





Syksyyn päin



Elokuu on pian puolessa välissä. Tuolloin speltin puinnit ovat yleensä alkaneet ja näyttäähän se osuvan samoihin aikoihin nytkin. Viime viikolla speltti oli saanut kauniin punertavan värinsä, se on merkki viljelijälle, että pian on sadonkorjuu lähellä.

 Jos asiat menevät mukiin, niin saamme pian Birkkalassa käyttöömme uuden kuivurin. Vanha kuivuri meinasi niin sanotusti hieman kärähtää viime vuonna. Vanhalla kuivurilla on kuivattu viljaa Birkkalassa jo yli 30-vuotta, joten totesimme sen käyttöiän tulleen täyteen.

 Uusi kuivuri tulee nopeuttamaan syksyn puinteja kun kuivauskapasiteetti kasvaa. Kuitenkin mielestäni paras ominaisuus siinä on se, että saamme nyt kuivattua viljat öljyn sijasta hakkeella. 

Tämä biouuni on Suomessa kehitetty innovaatio, mikä mitä parhaiten säästää maatilan öljynkulutusta. Ken ties jos jossain vaiheessa tulevaisuudessa maatiloilla voisi tuottaa kaikki tarvittavat sähköt ja polttoaineet biomassan avulla? Siis tätähän tehdään jo monella tilalla esim. Saksassa. Sitten tämäkin luomutila alkaisi olla jo kiitettävän omavarainen!



Kuivurin katto nostetaan paikalleen
Hakensiilonpohjan valmistusta



Heinäkuun lopulla kynnetään apilanurmia speltin kylvöä varten



Tuote-esittely Stockkan vegepäivillä...



...ja Spelttijauhoja maailmalle


Hyviä elokuun jatkoja!
Terveisin;

-Simo

Lisätietoa:
www.birkkala.com
www.birkkala.com/speltti/
www.birkkala.com/spelttituotteet/









torstai 12. toukokuuta 2016

Kirjoitus terveellisen kotiruuan puolesta (huom! teksti sisältää spelttisämpylä reseptin)


Nyt on sen verran isännyysvuosia takana (peräti jo melkein 2!), että uskalsin vaihtaa kirjoittamani blogin nimen Birkkalan tilanhoitajan blogista, Birkkalan Isännän blogiksi. Eli kirjoittaja on edelleen sama kuin ennenkin, mutta "alter-ego" on vaihtunut. Siinä missä ennen isännyyttä työn toimenkuvana on ollut enemmän käytännön töitä, on se nykyään juuri sitä mitä yrittäjältä voi odottaakin; monta rautaa tulessa, välillä homma aivan pelkkää fanfaaria, välillä mietitään että mahtaakohan hiukset harmaantua ennen aikojaan. Kuitenkin yhteenvetona; antoisampaa roolia työssä en voisi omalle kohdalle kuvitellakkaan.

Yrityksen voima ja henki on sen työntekijöissä

Pakkaamotyöntekijä ja Mylläri ihailemassa Birkkalan uutta kivimyllyä
Isännyyteni alussa meitä oli täällä vakituiseen 3, sitten astui puikkoihin uusi tilanhoitaja (neljäs) ja nyt kasvukaudeksi tuli harjoitteluun AMK agrologi opiskelija sekä kesäkuussa tulee vielä yksi kesätyöntekijä. Eli meitä olisi aamukahvilla parhaimmillaan 6 henkeä + kuivurityömaaporukka ja suurin murhe on se, että miten me mahdutaan meidän pieneen "kahvioon". No onneksi kesällä on ihan kiva kaffetella ulkonakin. 

Kun itse yrittäjä ei kerkiä enää tekemään kaikkia käytännön töitä, painottuu yrityksen menestys yhtälailla sen vetäjään kuin myös siinä työskenteleviin ihmisiin. On oikein hienoa huomata että kaikkiin työtehtäviin on löytynyt mitä parhaimmat vastuunkantajat ja ajan kuluessa he hoitavat työn jo paremmin mitä itse alkuperäinen tekijä. Yrittäjän tärkein rooli ei ole pelkästään näyttää hommalle suuntaa, mutta myös huolehtia että kukin työntekijä viihtyy työssään. 

Hyvinvoiva ja motivoitunut työntekijä heijastuu positiivisesti kaikessa yrityksen toiminnassa. Toinen huomion arvoinen asia on se, kuinka paljon uudet (ja vanhat) tekijät antavat uusia näkökulmia sekä parannuksia käytäntöihin. Yrittäjän on opittava asenteesta; "niin, niin mutta kun näin aina tehty täällä ainakin 100 vuotta" asenteeseen; " no totta kai me kokeillaan tuota ideaa ja katsotaan miten se toimii!". Tällä tavoin syntyy varmasti toiminnan kehitystä. Hyvän yrityksen DNA:han on kirjoitettu toiminnan sekä laadun jatkuva parantaminen.

Kotiruuassa on sen parantava voima

Nyt kun yrittäjän on määritettävä yritykselleen tehtävä sekä visio niin mielestäni Birkkalan tilalla se on tämä:
  • Birkkalan tilan tehtävänä on tuottaa speltistä ruuanlaiton perus raaka-aineita, joilla ihmiset pystyvät edistämään terveyttään ja hyvinvointiaan. Birkkalan elintarvikkeet tehdään mahdollisimman yksinkertaisesti, ilman lisäaineita luomuna sekä kotimaisista raaka-aineista.

Luomussa viljelykasvien tauteja sekä rikkoja pyritään torjumaan ennalta ehkäisevästi. Samoin maan kasvukunnon ylläpito perustuu hyvin pitkäjänteiseen vuosien mittaiseen työhön. Kun pelloille saa aikaiseksi "hyvän syklin" alkaa homma luistamaan kuin itsestään.

Mielestämme tämä sama voisi toimia myös ihmisillä. Nauttimalla kotona, korkealaatuisista raaka-aineista valmistettua ruokaa, pystyy varmasti välttämään tulevaisuudessa montakin lääkäri-reissua.
Tämän vuoksi Speltti on mainio kasvi, koska sillä on hyvä ravitsemuksellinen puoli ja se soveltuu hyvin monelle.

Kotiruoan laitto voi olla myös se paras koko perhettä yhdistävä asia. Hyvään ruokaan ei kuuluu pelkästään siitä nauttiminen syöden, vaan siitä kuuluu nauttia myös valmistaen. Se että myös perheen pienimmätkin näkevät ja ymmärtävät mistä ruoka tulee sekä miten se valmistetaan on äärimmäisen tärkeä asia.

Nämä asiat nyt ovat periaatteessa itsestäänselvyyksiä, mutta jotenkin ne ovat nyt vasta kertaantuneet itsellekkin. Täytyy tunnustaa, että ennen aikaan ei itse Isännälle tullut mieleenkään häärätä keittiön puolella, mutta nyt on kummasti asia alkanut kiinnostamaan. Perheenlisäyksemme on nyt 2-vuotias ja mielestäni kaikki ne hetket, jolloin koko perheen voimin olemme päässeet valmistamaan ruokaa sekä nauttimaan siitä, ovat olleet niitä nautinnollisimpia. Kiirettä varmasti riittää, mutta kun vain ottaa ja raivaa tietä, että hetkeksi rauhoitutaan, voi sillä olla kauaskantoisia positiivisia vaikutuksia.

Viime syksyn puinti-aikaan tuli sitten yllätettyä Emännys, kun ehkä ensimmäisen kerran tuli kokeiltua (siis ihan itse!) sämpylöiden tekoa. Tai jos nyt totta puhutaan se syy tähän oli enempi ensin ammatillinen.. Normaalisti Birkkalassa spelttijauhojen testaukset on tehnyt äitini, mutta vanhempieni eläköidyttyä, sain viimein otettua itseäni niskasta kiinni ja ryhdyin kokeilemaan sämpylä reseptiä. Kaiken kauhistukseksi tajusin, että eihän se leipominen ollutkaan niin vaikeaa! Siis yksinkertaisesti vain kaivoin netistä mahdollisimman helpon sämpylä ohjeen ja aloin noudattamaan niitä. Näin sain testattua, että tekemämme jauhon karkeus oli leipomiseen sopiva ja että siinä on tarpeeksi sakoa (leipovuutta). Paras asia siinä ei ollut pelkästää se onnistumisen riemu, mutta myös se että Emännys ja tytär pystyivät syömään samaisia sämpylöitä ilman että pahemmin kakistelivat. Tässä nyt taisi olla niin se hengellinen täyttymys kuin myös se ravitsemuksellinen.

Alta löytyy samainen ohje, jolla Birkkalassa testataan että spelttijauhojen laatu pysyy kohdillaan:


Birkkalan isännän helpot spelttisämpylät:

Raaka-aineet:

5dl Birkkalan Puolikarkeita Spelttijauhoja (täysjyvä)
1rkl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
2 rkl siirappia
3dl maitoa tai piimää
1 muna voiteluun

Ohjeet

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.
Sekoita jauhot, leivinjauho ja suola astiassa.
Lisää seokseen neste ja siirappi. Sekoita taikinaksi.
Leivo taikinasta sämpylöitä ja voitele munalla ja koristele esim. hamppurouheella
Paista keskiosassa 10-15 min. Anna jäähtyä ritilällä liinalla peitettynä.

Birkkalan isännän helpot spelttisämpylät


Kuvia Birkkalasta 


Tilahoitaja ja Agrologi harjuri asentamassa rikkaäestä traktorin perään



Speltin rikkaäestystä keväällä





Kevätkylvöjä

Joutsen pariskunta nurmipellolla



                                                                 
Birkkalassa pohdittiin robottiruohonleikkurin hankintaa, mutta käyhän se näinkin



                                                               
Kun oikein tihrustaa niin voi nähdä puussa palokärjen

                                                                           

                                                             
Kuivurityömaa meininkejä
Lisätietoa:
www.birkkala.com
www.birkkala.com/speltti/
www.birkkala.com/spelttituotteet/



tiistai 11. elokuuta 2015

Speltin matka



Birkkalassa odotellaan jo kovin puinnelle pääsyä. Hieman märkähkö kesä on onneksi vaihtunut todella lämpimäksi Elokuun helteiksi. Näyttää aivan siltä kuin kasvustot kävisiviät kasvuvaiheitaan pikakelauksena.

Kesän aikana Birkkalassa on myös käynyt paljon vierailijoita, joiden kanssa olemme keskustelleet luomuviljelystä sekä tietysti speltin viljelystä. Tästä lähtikin ajatus tehdä  pieni kuvakollaasi ihan blogiinkin, niin kaikki muutkin pääsevät näkemään speltin eri vaiheet pellolta ruokapöytään asti. Toivottavasti nautitte matkasta!


Tästä se lähtee! Apilanurmi on luomun "moottori" joka sitoo typpeä maahan ja parantaa maan rakennetta syvillä juurillaan.

Speltin kylvöjen pohjatyöt alkavat jo heinä- elokuun taitteessa.  Ensimmäiseksi apilanurmi niitetään...

...ja tämän jälkeen kynnetään. Kynnöllä pyritään multamaan kasvimassa matojen ruuaksi ja lopetetaan apilanurmen kasvu.



Kynnön jälkeen pelto tasataan äestämällä. Tähän heti perään pyritään tekemään itse speltin kylvö. Spelti kylvöaika on  syyskuun alulta sen puoleen väliin. Birkkalassa kylvettävän lajikkeen nimi on Oberkulmer Rotkorn.
Speltin sopiva kylvösyvyys on 3-4cm ja se kylvetään kuorineen. Kylvömäärä 220-240kg/ha





Speltti tulee oralle syksyllä ennen lumentuloa
Birkkalan tila talvella. Speltti on hyvässä suojassa paksun lumipeitteen alla.



Keväällä lumien sulattua, oraat alkavat tulla jälleen näkyviin.


Kevään ensimmäisiin työtehtäviin pellolla kuuluu Toukokuun alulla speltin rikkaäestys. Rikkaäestyksellä pyritään torjumaan yksivuotisia rikkoja ja antamaan kasvustolle hieman ilmavuutta.
Kevään edetessä kasvusto alkaa ensin versoa... (kuva toukokuun puolilta väliltä)

... jonka jälkeen alkaa korrenkasvu

Toukokuun/Kesäkuun taitetta
Kasvustoja seurataan mielenkiinnolla koko kesä
Kesäkuun puolenvälin jälkeen alkaa tulla speltillä ensimmäiset tähkät esille.

Heinäkuun alkua
Heinäkuun edetessä voi haivata kasvuston värin vaihdoksen. Itse speltin jyvällä alkaa maitotuleentumisvaihe.
Leevi koira odottaa helteitä




Elokuussa speltti muuttuu kauniin punakaksi. Alkaa keltatuleentuminen ja jyvä rupeaa valmistumaan.
Speltin puinnit osuvat normaalisti Elokuun paremmalle puolelle. (Täystuleentuminen)


































Ohessa hieman Youtube videokuvaa speltin puinnista. Video tehty vuonna 2014 syksyllä


Puinnin jälkeen speltti viedään kuivurille...


... ja kuivataan oikeaan kosteuteen. 

Kuivatuksen jälkeen speltti lajitellaan useaan otteeseen sekä kuoritaan akanakuoristaan mekaanisesti. Itse speltin jyvästä tehdään Birkkalan eri tuotteita jauhoiksi,hiutaleiksi, helmiksi yms..
Alla on hieman videota speltin tuotantolinjasta:








Ruokamessujen aamuina noustaan kukonlaulun aikaan keittämään puuroa...

ja tarjoilemme sitä messuvieraille


Ja näin vihdoin speltti löytää tiensä kotiin!




- Simo


Lisätietoa löydät osoitteesta:


















sunnuntai 14. joulukuuta 2014

Birkkalan tilalla Joulun viettoon Nisse-polkan tahdissa



Birkkalan tilalle saatiin vihdoin kunnon lumipeite, joka tuo mukavaa valaistusta tänne maalle. 
Jouluaattoa kohti mennään kovaa vauhtia ja jouluvalmisteluita varmasti riittää itse kullekin.
Täällä Birkkalan tilalla on kasvukausi saatu jo muutama kuukausi sitten päätökseen. Nyt meitä työllistää metsänhoito-, rakennus- ja koneenhoitotyöt sekä tietysti kaikki puuha speltin parissa aina myllytyksestä pakkaustöihin, reseptien kehittelyihin yms yms.. Elokuussa puitu tuore tavara otetaan vuoden mittaan käyttöön ja onneksi meillä on myös hyviä luomu-sopimusviljelijöitä, joiden kanssa saamme varmistettua tavaran riittävyyden aina seuraavan vuoden puinteihin saakka.


Myös Musti Ja Mirri ja pikkuinen Pirri on riihelle saapuneet

Varmaankin aktiisivimmat seuraajat ovat jo huomanneet, että meillä Birkkalan tilalla tapahtui sen sortin mullistus mitä ei nyt ihan joka päivä maatiloilla näy. Vanhempani Jaakko ja Pirkko Larmo pääsivät vihdoin hyvin ansaitulle eläkkeelleen ja itse allekirjoittanut ”tilan hoitaja/kisälli” sai astua suuriin isännän saappaisiin. No nythän pitäisi blogi vaihtaa isännän blogiksi, mutta pidettäköön se nyt kaiken selvyyden takia edelleenkin ”Birkkalan tilanhoitajan blogina”. Tosiaan vanhempani aloittivat speltti-uransa jo 1990-luvun alussa ja sain suuren kunnian jatkaa heidän työtänsä, yhdessä emännyksen ja tyttäreni kanssa

Elokuun alussa aloitti siis viides polvi työskentelynsä Birkkalan tilalla ja täten alkoi uusi ura yrittäjänä. Periaatteessahan tätä tilanpitoa on harjoiteltu jo pienestä pojasta alkaen, mutta onhan se silti suuri muutos kun kaikki vetovastuu on itsellään.


On villiä melskettä, helinää, helskettä pienten tiukujen,


Kuten arvata saattaa, elokuu on maanviljelijälle sitä sekavaa aikaa. Kun saatiin vihdoin isoja nippuja papereita tilakaupan jäljitä selvitettyä, alkoivatkin elokuun alussa puinnit. Ensimmäisiä spelttejä päästiin puimaan 7.8.2014 (HUOM! viime satokaudesta oppineena ettei niihin puinteihin mennä liian aikaisin). Muutama viikko sadonkorjuut sujuivatkin hyvin ja samalla saimme kuvattua paikallisen Salokuva nimisen yrityksen kanssa hienoa ”elokuvamateriaalia” puinneista. Tästä löytyy youtube - linkki blogin loppuosasta. Samoihin aikoihin kun saimme tehtyä kuvaukset, alkoi koko Suomen maatalouskansaa vavisuttavat sateet. Sateita riitti ainakin viikko ellei toinenkin, jonka aikana maanviljelijöiden hermot olivat tiukilla. Runsaiden sateiden riskeinä eivät ole pelkästään sadon laatutappiot, myös liian hätiköidyillä teoilla saattaa tulla konerikkoja ja voidaan pilata maanrakennetta.
Kaikista kauhuskenaarioista huolimatta puinnit saatiin tehtyä kunnialla loppuun ja hyvissä ajoin. 


Luonnonmullistusten lisäksi aloitteleva yrittäjäpariskunta sai vieraaksi EU-tarkastajat. Heidän vierailunsa tietysti aina jännittää, vaikka tietääkin tehneensä kaikki normien mukaisesti. Kaikki paperit ja peltolohkot käytiin läpi eikä suurempia huomautettavia ollut. Isäntä oli eu-direktiivien mukainen ja tämä oli todella suuri helpotus. Birkkalan tilan elämänmeno ei kuitenkaan vielä päässyt rauhoittumaan, sillä puintien aikana tuli myös puhelu eräästä tuotantoyhtiöstä jossa tiedusteltiin että olisimmeko halukkaita osallistumaan ”Jyrki Sukula Makujen Maalla”- ohjelmaan. Hieman yllättyneenä kunniasta, vastailin myöntävästi, eihän tämänlaisesta voinut kieltäytyä. Emäntääkin rupesi kovin huolettamaan että millähän mitenkään kehtaa Jyrkin kaltaiselle kokki konkarille mitään kahvipöytää tehdä. Kun tosiaan muistelee että Jyrki on ollut jo silloin televisiossa esiintymässä kun me itse nuorpari-talonpitäjät olemme seuranneet vasta Pikkukakkosta.
Eli jos kaikki menee kuten pitääkin, maaliskuussa on odotettavissa yksi jakso Birkkalan tilalta ”Jyrki Sukula Makujen Maalla” - ohjelmassa. 

Ja metsän pikkuväki juhlii, kun on rauha maas

Näin yhteen summattuna voisi sanoa että vuosi on ollut ainakin jännittävä. Samaten kun vanhempani jäivät eläkkeelle, olemme saaneet koottua tänne todella hyvän tiimin. Tällä hetkellä tiimiimme kuuluu mylläri (on muuten vielä naispuolinenkin!) maataloustyöntekijä ja nyt syksyllä aloitti uusi henkilö työssäoppijana ja hän suorittaa meillä maataloudenperustutkintoa. Tietysti joukkoon kuuluu myös itse tilan isäntä, emäntä, tyttäremme ja Leevi-koira.
Tällä porukalla teemme ilomielin töitä, jotta saamme spelttiä viljeltyä ja jatkojalostettua. On myöskin ollut todella ilo huomata, varsinkin ruokamessuilla, että ihmisillä riittää kiinnostusta kotimaisia elintarvikkeita kohtaan. Toivottavasti nyt kaikki pääsemme loppujen lopuksi sinne joulupöydän ääreen hengähtämään ja nauttimaan toistemme seurasta.

Kaikki vaan joukkohon leikkiä lyömään ja puuroa syömään kun joulu on! Hyvää joulua kaikille toivottaa Birkkalan väki!



Speltti kasvustoa kesältä 2014


Uusia speltin oraita Marraskuulta 2014. Kun oikein tihrustaa voi nähdä kuvassa kaukana liitelevän kuumailmapallon.



Peltomaisemaa Joulukuulta




Samainen kissa palaa talven tullessa joka vuosi Birkkalan tlalle hiirenpyydystys talkoisiin




Lisätietoa:
www.birkkala.com
www.birkkala.com/speltti/
www.birkkala.com/spelttituotteet/